Internet – Sjukdom eller modernt nöje

Så ska du se på Internet som förälder

Att vara förälder i den moderna tid som du lever i har fått ett nytt tillskott att ta hänsyn till. Detta är Internet och den stora utveckling som fortskridit inom detta område. Nu kommer detta kanske inte att vara något speciellt nytt för många, utan konsekvenserna av den snabba utvecklingen har kommit sakta men säkert in i din vardag. Idag finns Internet och tillgången till detta digitala medium överallt i samhället, vilket gör att både du och dina barn har tillgång till detta. Det gör att du måste ta hänsyn till Internet i vardagen, vilket betyder att du även måste sätta regler.

Dessa regler kommer att gälla både dig själv och dina barn. Att sätta regler handlar inte alls om att förbjuda tillgången, utan bara att begränsa användandet. Det kan då vara hur många timmar varje dag som ska användas framför datorn eller stirrandes i mobilen eller surfplattan. Ska dina barn få använda Internet fritt när de gör sina läxor? Är allting på Youtube verkligen bra att titta på? Känner du till fildelning och vad dina barn får göra och inte får göra? Finns det direkt skadliga webbplatser som inte ska brukas i ditt hem?

Bli en ansvarsfull användare av Internet

Idag finns allt att finna på nätet. Det gör då att detta digitala media kan användas felaktigt. Som förälder måste du idag sätta dig in i denna situation och känna till allt detta. Först då kan du sätta de bra och tydliga gränser som gäller i ditt hem och i din familj. Något du också måste tänka på är att du själv följer de regler du sätter upp. Är det så att du sitter 100% koncentrerad framför skärmen hela tiden, kommer dina barn att se detta som riktigt. Om du hela tiden chattar, kommer dina barn också lära sig att det är rätt. Precis som med allt så är lagom alltid bäst.