Från personlig service till elektronisk assistans

Numera är det mesta i vår värld förlagt till Internet på något sätt. Här kommer då detta att visa sig i att all den kontakt som har med myndigheter att göra blir mer och mer elektronisk. Nu är detta inte alls något nytt som skett över en dag, utan helt enkelt något som har förändrats under många års tid. Faktum är att du många gånger inte ens har chansen att besöka ett kontor mera, för att kunna prata direkt med en person. Ett exempel på detta är CSN och Premiepensionsmyndigheten. Detta är bara två av de organisationer som förlagt sin verksamhet till Gotland, och det tyder ju direkt på att de hellre vill sköta allt elektroniskt istället för personliga besök.

Detta är något som händer mer och mer i samhället. Något annat som du ser detta fenomen på är alla de banker som tidigare hade små kontor på massor med platser i städerna. Numera får du vara glad om du finner ett huvudkontor där du kan få personlig hjälp. På alla de små kontoren, om de fortfarande existerar, får du vara den som beställer ett möte för ett eventuellt lån eller annan anledning. Kontanthanteringen har försvunnit och numera är det bara kort som ska användas och eventuellt kontanter genom uttag i bankomater. Ja, så långt har det gått och det hela fortsätter. Hur långt har det då gått på bostadsmarknaden?

Idag finner du din nya bostad eller kontor online

Något som står helt klart är att de flesta stora fastighetsägare kommer att vara de som också sköter sina affärer den elektroniska vägen. Ju större de är, desto mindre personlig kontakt kommer det finnas. Det handlar helt enkelt om att du som söker lediga kontorslokaler på söder i Stockholm, eller en privat lägenhet på Hisingen i Göteborg, idag knappast behöver träffa din hyresvärd. Ja, riktigt så långt har det inte gått ännu, men kanske är det inte så långt till detta slutliga steg. Idag finns du, sitt företag samt alla de uppgifter som myndigheter eller företag samt hyresvärdar behöver på nätet. Detta betyder att de enkelt kan kontrollera vem du är, hur det står till med din eller ditt företags likviditet.

Efter detta kan de sedan göra en bedömning huruvida just du eller ditt företag passar som hyrestagare för deras lokaler eller bostäder. Nu låter det som detta skulle vara mycket negativ, men så ska det inte uppfattas. Det handlar naturligtvis också om att allting kan gå mycket smidigare och mycket snabbare. Egentligen kan du ju fråga dig själv varför i hela världen du måste träffa någon som du inte alls känner eller kommer att ha kontakt med? Bara för att du dricker mjölk, behöver du ju inte känna just den bonde som mjölken kommer ifrån. Inte heller är det så att du behöver ha träffat Mark Zuckerberg bara för att du jobbar för Facebook. Dock kommer det att finnas ett litet problem för alla att hänga med i utvecklingen.

Unga får övertaget över den äldre generationen

Även om det nu börjar på att förändras. Snart är det faktiskt så att de som påbörjade utvecklingen mot att allt ska vara elektroniskt, faktisk är de gamla rävarna i den högre åldern. Hur som helst finns det fortfarande ett problem med den äldsta generationen. Här kan det fortfarande vara ett problem, då de inte alls har någon vara av den datoriserade delen av samhället. Nu kommer det dock vara så att de för det mesta har hjälp från den yngre generationen, samt att de heller inte är de som flyttar eller söker nya kontorslokaler på söder.