E-samhället och ADHD

Kan ditt barn bli sjukt av Internet

På frågan om ditt barn kan bli sjukt av Internet så kommer det alltid att finnas flera svar. Det första blir då att Internet i sig inte kommer att vara det skadliga. Detta då om den som tar del av informationen som finns att hämta inte blint tror på allt de läser. Det som är skadligt är för mycket TV-tittande, datorspelande i kombination med Youtube och alla de forum och chattar som finns på nätet. Här har detta efter mycket lång tid forskning visat sig vara något som kraftigt bidrar till hyperaktivitet, olika mentala nedsättningar samt även det som går under namnet ADHD.

Nu kommer det naturligtvis inte vara säkert att ditt barn får ADHD av att använda Internet för många timmar om dagen. Något som dock står helt klart är att vissa typer av användning av Internet påverkar barn och ungdomar mera negativt än andra. När det gäller små barn så ska de inte ha mera än en timma av tecknade filmsnuttar på Youtube. Detta gäller naturligtvis även TV och andra medier där stillasittande och en skärm ingår. Det har också visat sig att ungdomar som chattar för mycket, påvisade en större portion koncentrationssvårigheter.

Tidigare kallades det för Internetberoende

När Internet blev något som helt plötsligt var en del av varje persons vardag; när det stod en dator uppkopplad i nästan varje hem – ja, det var då användningen av Internet ökade kraftigt. När detta skedde var det mycket tal om att bli samt vara Internetberoende. Numera verkar detta ha suddats ut och idag ses alla överallt sitta med sina telefoner och chatta, eller hem där barnen sitter och tittar på tecknade filmer via Youtube eller andra digitala media. Vad hände med Internetberoende? Är inte detta något som är mycket högaktuellt idag och som det måste spridas mera information om?